Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Už astronaut David Scott na Měsíci názorně ukázal, že upuštěné kladivo a ptačí pírko dopadnou na zem zároveň. Nyní ale mohli astronomové potvrdit Einsteinovu teorii gravitace i na mnohem těžších objektech, a to na hvězdách. 
klokan83 (151) | 10.7.201816:34
Hned prvni veta: ­"Už astronaut David Scott na Měsíci názorně ukázal, že upuštěné kladivo a ptačí pírko dopadnou na zem zároveň.­" Kladivo a pirko padali v tomto experimentu na mesic a ne na zem...

"Nám na povrchu Země to může připadat podivné, ale to jen proto, že peříčko ovlivňuje v jeho pádu atmosféra.­" I kladivo je ovlivnovano na zemi atmosferou, jenom min.

"Einstein v jádru říká, že těžší objekty mají vlivem gravitace i vyšší akceleraci, ale tento efekt je zcela vyrušen právě jejich vyšší hmotností­" Ne. Akcelerace ­(neboli zrychleni­) je ve vakuu stejna. Na hmotnejsi objekty pusobi vetsi sila a teorie tvrdi, ze ma stejnou akceleraci protoze efekt sily je vyrusen vyssi hmotnosti.

"Pokud by teorie platit neměly, pak by astronomové zachytili kmitavý pohyb daný vyšší hmotností, a tedy i silnější gravitací pulsaru.­" Ne. Pulsar ma silnejsi gravitaci, ale nespusobuje to silnejsi akceleraci protoze ma vetsi hmotnost. bud napiste na konci ­"a tedy i **relativne** silnejsi gravitaci pulsaru­" a nebo ­"a tedy i vyssi akceleraci pulsaru­".

Taky je mi zahadou proc predpokladate ze kdyby teorie neplatila tak by mel hmotnejsi objekt akceleraci vyssi. Ve skutecnosti tato teorie neplati kdyz ma pulsar akceleraci **jinou**, treba i nizsi.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.